New Zealand - Day 12 - Mangamate
Op de terugweg van de campground naar de grote weg reden we langs twee maori 'huisjes' en een aantal palen met daarop een aantal afgebeelde krijgers en huisjes. We besloten om te stoppen om te gaan kijken. We werden door een vrouw ontvangen die nogal terughoudend reageerde. Ze wilde ons wel naar een oudere brengen die ons iets kon vertellen over de 'huisjes' en de gemeenschap. We werden voorgesteld aan Andy. Hij is een van de oudere van deze 'hui' (gemeenschap in maori). Het is een flink aantal generaties geleden gestart met acht koppels. Dit is uitgegroeid tot een grote gemeenschap waarvan de leden verspreid over heel NZ wonen. De traditionele huisjes zijn voorraadhuizen, genaamd Marae. Vroeger werden deze gebruikt als voorraadhuizen, tegenwoordig als meetingplaatsen. Vandaag waren alle ouderen er om te praten over normen en waarden. Afgelopen zondag zijn er 10 palen geplaatst als eerbetoon aan de acht 'families' en de twee marae. Het terughoudende ontvangst was dan ook vanwege slechte ervaingen met de pers die langskomt voor foto's en vervolgens onjuiste verhalen plaatsen in de krant. Na het gesprek met Andy mochten we foto's maken van marae. De oudere die daar zaten te wachten op de start van de meeting begroette ons vriendelijk.
Na een paar mooie foto's begon de meeting en zijn wij doorgegaan met onze reis. We zijn doorgereden naar Whakatane, hier hebben we een tripje voor de volgende dag besproken naar White Island en even rond gelopen in de winkelstraat. We zijn doorgereden naar Thornton beach voor een lunch en om lekker vroeg op de campsite te staan om wat te wassen.
Zo steek je nog wat op over de antropologie (moeilijk woord) maar dankzij de correktor toch uit gekomen.
Groeten en nog heerlijke dagen toegewenst.AenE.
Hoi Sas, wat een interessant verhaal en wat een mooie foto's. Weer te gek om mee te maken. Struikel jen iet over die namen?
Groetjes
Eindelijk weer eens bijgelezen, en wordt met elke dag jaloerser. Wat een bijzondere momenten/verhalen/foto's :)
Blijf lekker genieten! :)